teszt teszt teszt teszt teszt teszt teszt teszt teszt teszt teszt teszt

Helmut Newton

Helmut Newton  (Berlin, 1920. október 31. – Los Angeles, 2004. január 23. eredeti polgári neve Helmut Neustädter) német fotóművész.

Élete:

Helmut Newton 1920-ban, Berlinben született egy jómódú zsidó gombgyáros család gyermekeként. 1936-ban félbeszakította gimnáziumi tanulmányait, mert már ekkor is inkább az úszás, a lányok és a fényképészet érdekelte. Ezután Berlin egyik ismert fényképészénél, Yva Else Simonnál tanult, aki később a náci terror áldozatává vált.

Két évvel később megszakította fényképészeti tanulmányait, és röviddel 18. születésnapja után, 1938. december 5-én, Szingapúrba távozva elhagyta Németországot. Ott két hétig fotoriporterként dolgozott a Singapore Straits-Times-nál, ahonnét rövid időn belül „alkalmatlansága miatt“ eltanácsolták. A második világháború alatt 1940-től Ausztráliában élt, ahol az ausztrál hadseregben teherautósofőrként és vasútépítésen dolgozott. 1945 nyitotta meg fényképészetét Melbourne-ben. 1948 feleségül vette June Browne színésznőt (művésznevén June Brunell), akivel egészen haláláig együtt élt és aki az 1970-es évektől maga is – Alice Springs néven – fotóművészként tevékenykedett.

1956-tól Helmut Newton a Vogue divatmagazin ausztrál kiadójánál tevékenykedett, amelynek során egyre több megbízást kapott a lap francia, olasz, amerikai és német kiadóitól, illetve más divatmagazinoktól. Az 1970-es évektől a világ egyik legismertebb és legjobban fizetett divat-, reklám-, portré- és aktfényképészeként vált ismertté.

Utolsó éveit feleségével Monacoban töltötte. 83 évesen halt meg autóbalesetben 2004. január 23-áról január 24-ikére virradó éjszaka Los Angeles-ben a Cedars-Sinai Medical Centerben. Híresztelések szerint az autóbalesetet az okozta, hogy Newton a volánnál szívinfarktust kapott. Kívánságának megfelelően szülővárosában Berlinben helyezték örök nyugalomra 2004. június 2-án. Urnája a III. számú városi temető (III. Städtischer Friedhof Stubenrauchstraße, Berlin-Friedenau) díszsírhelyén nyugszik, Marlene Dietrich sírjának közelében.

Hatása:

Helmut Newton erotikus stílusával forradalmasította a divatfényképészetet. Saját magát inkább feministának (sic!) tekintette, semmint a nők kizsákmányolójának, mert modelljeit sohasem alávetettként, hanem domináns szerepben mutatta be. Az 1990-es években nőábrázolásáról heves vitát folytatott Alice Schwarzerrel az EMMA című feminista magazinban, amely végül jogi vitákba is torkollott.

Munkássága során nem kényszerült arra, hogy mások kívánságait kövesse, sem a motívumválasztás, sem a művészi kivitelezés tekintetében.

2004. június 3-án nyitotta meg és ajándékozta Berlin városának June Newton a férje fotóit bemutató kiállítást (Helmut Newton Stiftung), amely ma is látható a Fotóművészeti Múzeum (Museum für Fotografie) termeiben.

2005. április 8-án leplezték le Newton szülőházának (Innsbrucker Straße 24) emléktábláját.

Berlin belvárosában, a híres Friedrichstraßén található a Helmut Newton Bar, amelynek falain a művész legismertebb képei láthatóak.